Agrestowa tarta z kaszy jaglanej

Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam dziś na bazarze agrest. Kupiłam pół kilograma… Jakieś 100 g zjadłam w drodze do domu,  z reszty zrobiłam bezglutenową tartę na słodko-kwaśno. Inspirację zaczerpnęłam z Mojej Małej Kuchni, ale zmodyfikowałam przepis pod siebie 🙂 Mąkę pszenną zastąpiłam mąką z kaszy jaglanej, cukier – ksylitolem, zmieniłam też proporcje i nie smażyłam agrestu. Wyszła pyszna owocowa tarta, idealna na lato. Ważne: beza ma być chrupiąca i twarda na zewnątrz, a w środku ma się zrobić delikatna puszysta słodka pianka.

Składniki na kruche ciasto jaglane:

– 200 g zmielonej kaszy jaglanej, czyli mąki jaglanej
– pół kostki masła
– 1/3  łyżeczki soli
– 3 łyżeczki zimnej wody
– 1 czubata łyżka ksylitolu

Składniki na nadzienie:

– 400 g agrestu
– 3 łyżki ksylitolu

Składniki na bezę:

– 3 białka

– 1/3 szklanki ksylitolu

Do dekoracji:

– kilka innych owoców – u mnie borówki amerykańskie

Jak zrobić bezglutenową tartę agrestową?

1. W dużej misce wymieszać zmieloną kaszę jaglaną i ksylitol, zimne masło, sól i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. W tym czasie dokładnie umyć i osuszyć agrest, pokroić owoce na połówki. Zasypać trzema łyżkami ksylitolu, wymieszać.
3. Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie na tartę . Czasem ciasto klei się do wałka i nie można go rozwałkować – wówczas trzeba po prostu rozłożyć ciasto równomiernie w formie. Zrobić kilkanaście dziurek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika (sprzęt zostawić włączony, żeby nie było spadku temperatury).
4. Agrest umieścić na spodzie.
5. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno, pod koniec dodając ksylitol małymi porcjami. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na agrest.
6. Zapiec na złoty kolor – około 25-30 minut w temperaturze 180° C