Bataty faszerowane – z twarożkiem z pestek słonecznika lub serem feta

Pochodzące z Ameryki Południowej bataty od dawna przewijają się w naszej kuchni. Pomimo tego, że są słodkie w smaku, pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Zrobienie pieczonych batatów jest banalnie proste. Zaproponuję Wam dwa przepisy na faszerowane bataty – jeden wegański z twarożkiem zrobionym z pestek słonecznika i  drugi z serem feta. Często robię kilka wersji jednego posiłku 😉

Ale od początku. Czego potrzebujesz?

Wersja 1 – wegańska

Składniki:
– 4 bataty, czyli słodkie ziemniaki
– 2 szklanki pestek słonecznika (namoczonych wcześniej przez minimum 3 godziny)
– sok wyciśnięty z 1 niewielkiej cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 niewielki por
– koperek, pietruszka i pieprz do smaku

1. Dokładnie umyj bataty. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na folii do pieczenia do piekarnika nagrzanego do około 200°C.
2. W tym czasie zmiksuj pestki słonecznika, sok wyciśnięty z cytryny i oliwę z oliwek. Powstanie z tego coś przypominającego twarożek.
3. Zajmij się porem – pokrój go w półksiężyce i dodaj do twarożku.
4. Po około 30 minutach wyjmij bataty z piekarnika i odstaw na jakiś czas do przestygnięcia. Przekrój je i wydrąż farsz (ja zrobiłam to przy pomocy wydrążacza do melonów).
5. Wnętrzności batata dodaj do twarożku i dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Dopraw do smaku.
6. Nafaszeruj bataty twarożkiem i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
7. Posyp koperkiem i pietruszką.

Wersja 2 – z serem feta

Składniki:
– 4 bataty, czyli słodkie ziemniaki
– 250 g sera feta
– 1/3 szklanki śmietany 18%
– 1 niewielki por
– koperek, pietruszka i pieprz do smaku

1. Dokładnie umyj bataty. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na folii do pieczenia do piekarnika nagrzanego do około 200°C.
2. Ser feta i śmietanę dokładnie wymieszaj w miseczce przy pomocy widelca. Powstanie z tego coś na kształt twarożku.
3. Zajmij się porem – pokrój go w półksiężyce i dodaj do twarożku.
4. Po około 30 minutach wyjmij bataty z piekarnika i odstaw na jakiś czas do przestygnięcia. Przekrój je i wydrąż farsz (ja zrobiłam to przy pomocy wydrążacza do melonów).
5. Wnętrzności batata dodaj do twarożku i dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Dopraw do smaku.
6. Nafaszeruj bataty twarożkiem i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
7. Posyp koperkiem i pietruszką.

Smacznego!

Bataty faszerowane