Bezglutenowa babka wielkanocna mojej mamy

Składniki:

– 4 jajka
– 0,5 szklanki ksylitolu
– 1 szklanka mąki jaglanej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 4 kopiaste łyżki majonezu
– ziarenka z 1 laski wanilii
– skórka otarta z połowy cytryny

Przepis:

1. Ubij białka na pianę, powoli dodaj w kolejności: ksylitol, żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, majonez, laskę wanilii i skórkę z cytryny.
2. Masę przelej do blachy do babki o średnicy 24 cm.
3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego babkę.
4. Po 5 minutach zmiejsz temperaturę do 180 stopni
5. Piecz około 60-90 minut ( po 60 minutach można sprawdzić patyczkiem czy się upiekła).

Blaszane i silikonowe formy do babki znajdziesz na kuchnianawidelcu.pl

Smacznego!

babka wielkanocna


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017