Bezglutenowa frittata z piekarnika, z cukinią i papryką

Taką bezglutenową frittatę przygotujecie w ekspresowym tempie. Potem całość należy zapiec w piekarniku i gotowe 🙂

Część zjedliśmy na ciepło, część zabrałam sobie do pracy. W obu wersjach smakowało świetnie 🙂

Składniki:

– 1/3 cebuli
– kawałek pora (u mnie około 5-6 cm)
– 1 czerwona papryka
– 1 niewielka cukinia
– 3 jajka
– 2 łyżki oleju (u mnie tym razem ryżowy)
– 4 łyżki startego parmezanu
– sól i papryka ostra do smaku
– listki bazylii do dekoracji

Przepis:

1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
2. W czasie gdy piekarnik będzie się rozgrzewał, masz misję: cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pora i cukinię w słupki (do zrobienia długich paseczków z cukinii możesz wykorzystać skrobaczkę julienne – wyglądają bardzo efektownie).
2. Jajka, olej, starty parmezan, sól i ostrą paprykę dokładnie ze sobą wymieszaj.
3. Połącz przygotowaną masę jajeczną z warzywami.
4. Całość umieść w okrągłej formie o średnicy ok. 28 cm.
5. Piecz 30 – 35 minut w temperaturze 190°C.