Bezglutenowa gryczana tarta z papryką i fasolką szparagową

Składniki na kruche ciasto gryczane:

– 200 g mąki gryczanej
– 100 g masła
– pół łyżeczki soli
– 1 jajko
– 1,5 – 2 łyżki zimnej wody

Pozostałe składniki:

– 150 g ugotowanej fasolki szparagowej
– 2 niewielkie czerwone papryki
– 125 g sera żółtego
– sól i pieprz do smaku

Przepis:

1. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką gryczaną, solą, jajkiem i wodą. Ugnieć całość w celu uzyskania jednolitej masy.
2. Kulkę z ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie pokrój paprykę, osusz papierowym ręcznikiem ugotowaną fasolkę i zetrzyj ser żółty na tarce.
4. Piekarnik nastaw na 180°C.
5. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i umieść w formie na tartę o średnicy około 27 cm. Czasami ciasto przykleja się do wałka i nie można go rozwałkować. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie urywanie małych kawałków ciasta i układanie ich równomiernie w formie.Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
6. Ciasto posypuj równomiernie warstwami w takiej kolejności: starty żółty ser, pokrojona papryka, sól i pieprz, starty ser, fasolka szparagowa, starty ser, sól i pieprz.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut.

Smacznego!