Bezglutenowe pierniczki

Świątecznych wypieków ciąg dalszy. Oto pyszne bezglutenowe korzenne pierniczki z mąki gryczanej, ryżowej i kukurydzianej. Mój przepis to zmodyfikowana wersja przepisu stąd.

Składniki:

– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (plus odrobina do posypywania stolnicy)
– 0,5 szklanki mąki z brązowego ryżu (ew. z białego)
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka kardamonu
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 6 łyżek klarowanego masła
– pół szklanki ksylitolu

Jak zrobić bezglutenowe pierniczki?

1. Piekarnik rozgrzej do 170 ° C.
2. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, cól i sodę oczyszczoną.
3. Masło klarowane utrzyj z ksylitolem, dodaj rozmącone jajka.
4. Do masy maślano-ksylitolowo-jajecznej dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
5. Rozwałkuj ciasto i wykrój ulubione kształty ciasteczek. Do podsypywania stolnicy używaj mąki bezglutenowej (ja używałam mąki kukurydzianej). Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je na 5 minut do zamrażalnika.
6. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 170 ° C.

 

pierniczki bezglutenowe