Bezglutenowe placuszki dyniowe

Długo zastanawiałam się nad tym, co przyrządzić z pierwszej w tym sezonie dyni. Początkowo miałam wielką ochotę na gęstą zupę dyniową. Postanowiłam jednak zaszaleć, zaeksperymentować i zrobić coś po raz pierwszy 🙂  Zakochana w plackach ziemniaczanych zrobiłam coś podobnego, tylko że z dyni. Co z tego wyszło? Rewelacja.

Placki przygotowałam na ostro – z pomidorami, czosnkiem i octem balsamicznym, ale to tylko jedna z propozycji.

Przepis na ok. 15 placuszków

Składniki:

– ok. 550 g dyni (u mnie to było mniej więcej pół dyni)
– 2 jajka
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 0,5 szklanki mąki gryczanej
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Dynię i ząbek czosnku zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodaj mąkę kukurydzianą, mąkę gryczaną , jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj – aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!

placki dyniowe

 

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski