Bezglutenowy mazurek wielkanocny – bakaliowy

Napełniony bakaliami pyszny bezglutenowy mazurek 🙂

Składniki:

– 5 jajek
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 5 łyżek ksylitolu
– ok. 300 g bakalii (rodzynki, migdały, suszone śliwki, morele, figi itp.)
– skórka starta z połówki pomarańczy
– skórka starta z połówki cytryny

Przepis:

1. Bakalie rozdrobnić i przysypać łyżką mąki ziemniaczanej
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol, żółtka i resztę mąki ziemniaczanej.
4. Dodaj bakalie i starte skórki. Dokładnie wymieszaj.
5. Masę przelej do foremki.
6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut.