Bezglutenowy mazurek wielkanocny – bakaliowy

Nape艂niony bakaliami pyszny bezglutenowy mazurek 馃檪

Sk艂adniki:

– 5 jajek
– 5 艂y偶ek m膮ki ziemniaczanej
– 5 艂y偶ek ksylitolu
– ok. 300 g bakalii (rodzynki, migda艂y, suszone 艣liwki, morele, figi itp.)
– sk贸rka starta z po艂贸wki pomara艅czy
– sk贸rka starta z po艂贸wki cytryny

Przepis:

1. Bakalie rozdrobni膰 i przysypa膰 艂y偶k膮 m膮ki ziemniaczanej
2. Oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek.
3. Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol, 偶贸艂tka i reszt臋 m膮ki ziemniaczanej.
4. Dodaj bakalie i starte sk贸rki. Dok艂adnie wymieszaj.
5. Mas臋 przelej do foremki.
6. W艂贸偶 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut.