Bezglutenowy mazurek migdałowy

Tego mazurka zrobiłam już kilka dni temu, ale wielkanocne zamieszanie spowodowało, że dopiero dzisiaj  znalazłam chwilę na podzielenie się nim z Wami. Jest to mazurek bez białej mąki i cukru – za to z mąką migdałową (czyli zmielonymi na drobny pył migdałami) i ksylitolem.

Przepis na blachę ok. 36 x 24,5 cm.

Składniki:

– 2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
– pół szklanki zmielonego (np. w młynku do kawy) ksylitolu
– kostka masła
– 4 jajka
– szczypta soli
– dowolne bakalie do dekoracji
– gorzka czekolada do dekoracji

Jak zrobić?

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Połowę ksylitolu utrzeć z masłem, dodać żółtka, mąkę migdałową i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać, wciąż ubijając, resztę cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą.
4. Wylać ciasto do formy. Piec ok. 30-35 min.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź na mazurku.
5. Przystrojenie mazurka zależy od Twojej inwencji 🙂

mazurek orzechowy