Budyń z siemienia i wiórków kokosowych

Nie spodziewałam się, że to będzie aż tak dobre 🙂 William Davis, autor książki „Dieta bez pszenicy” nazwał to danie „gorącymi płatkami kokosowo-siemieniowymi”. Dla mnie to po prostu bydyń z siemienia lnianego i wiórków kokosowych 🙂 Davis sugeruje, żeby przyrządzić je w kuchence mikrofalowej, ale ja  użyłam zwykłego garnka. Generalnie sam przepis delikatnie zmodyfikowałam.  Trzeba przyznać, że budyń jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, więc idealnie nadaje się na śniadanie 🙂

Składniki na porcję dla dwóch osób:

– szklanka mleka roślinnego
– szklanka mielonego siemienia lnianego
– pół szklanki niesiarkowanych wiórków kokosowych
– pół szklanki orzechów włoskich, laskowych lub nieprażonego słonecznika
– szczypta kardamonu i cynamonu
– ksylitol lub stewia do smaku

Jak zrobić budyń z siemienia lnianego i wiórków kokosowych?

1. Wszystkie składniki wymieszaj w garnku.
2. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

budyń z siemienia lnianego