Chlebek jaglano-migdałowy

Wreszcie zrobiło się ciepło :).  Planowałam zrobić w weekend ciasto migdałowo-pomarańczowe, ale świecące za oknem słońce uświadomiło mi, że trzeba jak najszybciej pozbyć się zimowych zapasów. Przecież już niedługo Matka Natura obdarzy nas całą gamą różnorodnych owoców i warzyw! Tak więc moje postanowienie na najbliższy czas to zrobienie użytku z ubiegłorocznych zbiorów. Muszę zrobić miejsce na nowe zapasy.

Jako pierwszy wpadł mi w ręce słoik z przepysznym musem jabłkowym – podobnym do tego tutaj (link). Po dodaniu mąki migdałowej, jaglanej i kilku innych specyfików, powstało przepyszne wilgotne ciasto.  Brakuje mi w nim jedynie orzechowego akcentu – kiedy będę robić to ciasto następnym razem, na pewno dodam szklankę posiekanych migdałów. Umieszczam je w przepisie 🙂

Składniki:

– 1 szklanka mąki jaglanej
– 1 szklanka mąki migdałowej (zmielone migdały)
– 1 szklanka posiekanych migdałów
– 4 jajka
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 2 szklanki musu jabłkowego

Jak zrobić chlebek migdałowo-jaglano-jabłkowy?

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i umieść w blaszce, np. takiej  do wypieku chleba.
2. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C.

Smacznego!

Chlebek jaglano migdałowy