Chrupiąca ciecierzyca – zdrowa przekąska

Chrupiąca ciecierzyca to zdrowa przekąska o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją po prostu schrupać (wówczas jest zamiennikiem chipsów) lub dodać (zamiast grzanek) do zup i sałatek. Mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Przepis pochodzi z bloga Nina w kuchni.

Składniki:

– 2 szklanki suchej ciecierzycy
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Jak zrobić?

1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (co najmniej 8 godzin). Ugotować do miękkości.
2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
3. W dużej misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą.
4. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć z wody, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
5. Do miski z przyprawami dodać ciecierzycę. Wymieszać tak, aby wszystkie ziarenka pokryły się marynatą.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ciecierzycę.
7. Piec przez około 35-45 minut. W tym czasie kilka razy przemieszać tak, aby ciecierzyca się równomiernie przypiekła.

Smacznego!

chrupiaca ciecierzyca

Zdjęcie zrobione przez Jules.