Ciasto marchewkowe z mąki żytniej razowej i kukurydzianej

Niestety, ale musimy pogodzić się z faktem, że ze straganów zniknęły stosy letnich owoców i warzyw, z których można było wyczarować najróżniejsze ciasta i desery, sałatki, zapiekanki itp… W oczekiwaniu na wiosnę zakasałam rękawy, rozgrzałam piekarnik i skorzystałam z tego, co dała nam Matka Natura 🙂 Marchewka jest jednym z najsłodszych warzyw (nie licząc buraków), zatem doskonale wzbogaci smak różnego rodzaju słodkich wypieków. Zapraszam na ciasto marchewkowe bez cukru!

Składniki:

– 2 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
– szklanka mąki kukurydzianej (w obawie przed GMO polecam mąkę ekologiczną)
– szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
– pół szklanki ksylitolu
– 4 jajka
– 1 szklanka oleju (u mnie nierafinowany słonecznikowy)
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanka wyłuskanych i posiekanych orzechów włoskich
– opcjonalnie: rodzynki
– do posypania ksylitolem pudrem – 2-3 łyżeczki ksylitolu

Ja zrobić ciasto marchewkowe?

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
2. Zmiksuj jajka z ksylitolem. Stopniowo dodawaj olej, miksując na małych obrotach.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę żytnią razową, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj startą marchew, posiekane orzechy, rodzynki i siemię lniane. Ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Ciasto umieść w blaszce (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
7. Gdy ciasto ostygnie oprósz czy je zmielonym w młynku do kawy ksylitolem (zastępstwo cukru pudru).

zdrowe ciasto marchewkowe