Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

Cukinia przywędrowała do Polski dopiero w latach siedemdziesiątych za sprawą… Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. To właśnie skierniewiccy naukowcy postanowili zwiększyć asortyment polskich warzyw i sprowadzili pierwsze nasiona cukinii z Holandii. W związku z tym ogłaszam głośno: bardzo lubię skierniewickich naukowców!!! 🙂

Faszerowane cukinie to proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie. W przepisie nie podaję dokładnych proporcji kaszy i mięsa. Kto chce może nawet całkiem z niego zrezygnować.  Zależy to od Was i od tego, jaki smak wolicie uzyskać i jakie macie preferencje. Poza tym – wszystko zależy od tego jakiej wielkości są Wasze cukinie. Pamiętajcie, że najsmaczniejsze są młode okazy – takie, które mają maksymalnie 25 cm.

Składniki:

– 3 średniej wielkości cukinie
– 1 cebula
– 2 małe ząbki czosnku
– mielone mięso
– ugotowana kasza gryczana
– mozarella
– papryczka chilli
– do smaku: sól, pieprz, majeranek
– do przystrojenia: świeże listki oregano
– olej nierafinowany do smażenia

Jak zrobić faszerowaną cukinię?

1. Piekarnik nagrzać do 200° C.
2. Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na oleju na rozgrzanej patelni.
3. Dodać mięso mielone i starty na tarce czosnek. Dokładnie wymieszać.
4. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżki lub specjalnego wydrążacza, wyciągnąć miąższ zostawiając ok 0,5-1 cm miąższu z każdej strony. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 10 minut.
5. Miąższ z cukinii pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników na patelni. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną.
6. Wgłębienia w cukinii wypełnić  farszem, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki mozarellę. Przystroić listkami oregano.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 15 minut.