Cukiniowe ciasto czekoladowe z mąki jaglanej

Od dawna chodziło za mną ciasto mocno czekoladowe. Spróbowałam zrealizować swoje marzenie przy pomocy produktów kojarzących się raczej z daniami wytrawnymi (kasza jaglana, cukinia…).  Z mojej improwizacji powstało pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Składniki:

– 1,5 kubka mąki jaglanej
– 6 łyżek ksylitolu
– 4 łyżeczki naturalnego kakao lub karobu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 7 łyżeczek siemienia lnianego
– 7 łyżeczek wyłuskanych pestek dyni
– pół szklanki oleju
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– około 1,5 kubka startej cukinii

Dodatkowo:
– odrobina masła do wysmarowania blachy
– mąka jaglana do posypania blachy
– 2 łyżeczki zmielonego ksylitolu do posypania ciasta

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 200° C.
2. Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce; jajka, wodę, olej i cukinię – w drugiej.
3. Mokre składniki wlać do tych suchych, dokładnie wymieszać.
4. Blachę posmarować masłem, posypać mąką jaglaną. Na blachę równomiernie wylać masę.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut.
6. Wyciągnąć ciasto z blachy, posypać cukrem pudrem z ksylitolu (zmielony w młynku do kawy ksylitol).