Domowa chałwa z rodzynkami

Uwielbiamy chałwę! Niestety ta ze sklepu często zawiera masę niepotrzebnych składników, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, białka jaja kurzego, cukier, utwardzony tłuszcz roślinny i sztuczne aromaty. Tego nie potrzebujemy… Do wykonania przepysznej chałwy w domu potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki:

– sezam (ja dałam ok. 100g)
– syrop z agawy lub miód (ok. 3-4 łyżek)
– rodzynki do przystrojenia

Jak zrobić w domu chałwę?

1. Sezam podpraż na suchej patelni.
2. Gdy ostygnie – zmiel sezam (ja to robię w młynku do kawy). Zmielony proszek przesyp do miseczki.
3. Dodaj syrop z agawy lub miód (powinna powstać plastyczna masa, dająca się łatwo formować).
4. Uformuj dowolny kształt, przystrój rodzynkami i wiókami kokosowymi. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Smacznego!!!

Domowa chałwa z rodzynkami