Domowe sezamki z jagodami goji

Czy wiecie, że ziarenka sezamu zawierają więcej białka niż mleko krowie? Ponadto zawierają całą gamę witamin, cynku, fosforu, żelaza…

Sezamki przywędrowały do Europy z Dalekiego Wschodu. Wytwarzano je z sezamu, syropu skrobiowego i cukru. Ja przedstawiam nieco inną wersję – z sezamu, migdałów, jagód goji i miodu 🙂

Do przygotowania domowych sezamków potrzebne są silikonowe foremki do pralinek i czekoladek.

Składniki:

– pół szklanki ziaren sezamu
– pół szklanki płatków migdałowych
– garść jagód goji
– 3 łyżki miodu (u mnie gryczany)

Jak zrobić sezamki z jagodami goji?

1. W garnku na małym ogniu podpraż sezam i płatki migdałowe.
2. Po kilku minutach dodaj miód. Całość gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut (aż miód stanie się gęsty), od czasu do czasu zamieszaj.
3. Dodaj go garnka jagody goji, całość zdejmij z ognia i przelej do foremek.

Sezamki z jagodami goji