Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Uwielbiam różne wariacje na temat sosów czosnkowych! Sos czosnkowy bez majonezu traktuję jako zdrowszą alternatywę dla majonezowego sosu. Często serwuję go jako dodatek do potraw ugotowanych na parze i w piekarniku czy do sałatek. Maczam w nim także świeże ogórki, marchewki czy łodygę selera naciowego… No cóż, nie sposób wymienić wszystkich posiłków, z którymi się dobrze komponuje. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na domowy sos czosnkowy bez majonezu.

Warto pamiętać, że czosnek często nazywany jest “strażnikiem odporności” – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzakrzepowo. Koniecznie pamiętaj o jego spożywaniu w okresie jesienno-zimowym, kiedy panuje większe ryzyko przeziębienia. Posiada całą gamę witamin (m.in. A,C, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, żelazo, wapń czy potas).

Czosnek dla zdrowia i… urody?

Czosnek ma działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są nieodłącznym produktem metabolizmu oraz mogą być generowane przez czynniki zewnętrzne, takie jak promieniowanie UV, dym papierosowy, zanieczyszczenia środowiska i stres.

Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do stanu znanego jako stres oksydacyjny, który (oprócz niekorzystnego działania na zdrowie), jest także jednym z czynników przyspieszających proces starzenia się organizmu. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia strukturalne w komórkach, w tym w kolagenie i elastynie, które są niezbędne dla utrzymania elastyczności i jędrności skóry. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co może przyczynić się do opóźnienia procesu starzenia się skóry i utrzymania zdrowej, młodszej wyglądającej skóry.

Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do stanu znanego jako stres oksydacyjny, który (oprócz niekorzystnego działania na zdrowie), jest także jednym z czynników przyspieszających proces starzenia się organizmu. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia strukturalne w komórkach, w tym w kolagenie i elastynie, które są niezbędne dla utrzymania elastyczności i jędrności skóry. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co może przyczynić się do opóźnienia procesu starzenia się skóry i utrzymania zdrowej, młodszej wyglądającej skóry.

Jeśli interesują Cię naturalne metody odmładzania, zapraszam na zajęcia jogi twarzy i automasażu.

JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY BEZ MAJONEZU

Składniki:

– ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 2-3 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– 1,5 łyżki zimnej wody
– łyżka oliwy z oliwek
– świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić jogurtowy sos czosnkowy?

1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem.

DOMOWY MAJONEZ Z TOFU Z DODATKIEM CZOSNKU

Taki majonez można wykorzystać do np. do kanapek, sałatek i jako dip do warzyw. Inspirację zaczerpnęłam stąd.

Składniki:

– ok 250 g sera tofu (u mnie świeże, ale ponoć z wędzonym tofu też smakuje pysznie)
– 2 małe ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki soli
– sok z cytryny – do smaku
– miód – odrobina do smaku
– 5 łyżek oleju – u mnie oliwa z oliwek
– opcjonalnie – 2 łyżki gęstego jogurtu (dodaje nieco delikatności, ale jeśli ktoś chce uzyskać wegański majonez, niech pominie jogurt)

Jak zrobić domowy majonez z tofu?

1.Tofu, czosnek, sól, sok z cytryny, ksylitol, olej i jogurt zmiksować razem w blenderze na gładką masę.

sos czosnkowy bez majonezu
sos czosnkowy bez majonezu

Smacznego!

Jeśli tak jak ja uwielbiasz czosnek, koniecznie zobacz także inne przepisy z jego wykorzystaniem.

Sponsorem wyposażenia mojej kuchni jest sklep internetowy www.kuchnianawidelcu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *