Domowy serek topiony z kminkiem

Moja babcia robiła pyszny serek topiony z kminkiem. Głównymi składnikami w jej przepisie (oprócz twarogu, rzecz jasna) były: śmietana, masło i żółtka jajek. Moja mama zmodyfikowała ten przepis na bardziej „light”. Robi serek bez masła i żółtek, a śmietanę zastąpiła jogurtem bałkańskim. W takim wypadku nie trzeba się już martwić o wysoki poziom cholesterolu 😉 Przedstawiam Wam przepis na serek topiony mojej mamy:

Składniki:

– 750 g twarogu (dałam 250 g półtłustego i 500 g tłustego)
– 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżeczki kminku
– 3 łyżeczki siemienia lnianego

Wykonanie:

1. Twaróg włożyć do miski i dokładnie rozdrobnić widelcem, wsypać sodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 4,5 godziny (w temperaturze pokojowej).
2. Po tym czasie twaróg w misce powinien się przetransformować w coś, co wygląda jak budyń śmietankowy 😉  Dodać jogurt, sól, siemię i kminek. Zamieszać raz jeszcze.
3. Całość umieścić na patelni*, gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (masa najpierw zrobi się wodnista, potem zgęstnieje)

Z tego przepisu wyjdą trzy małe słoiczki serka topionego.

domowy serek topiony z kminkiem

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski