Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… No cóż, nie sposób wymienić wszystkich posiłków, z którymi się dobrze komponuje. Jogurtowy sos czosnkowy, bo o nim mowa, bardzo często gości na moim stole. Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.

Z przepisu powstaje około 150 ml sosu jogurtowego.

Składniki:

– ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 2-3 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– łyżka zimnej wody
– łyżka oliwy z oliwek
– świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski