Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Uwielbiam różne wariacje na temat sosów czosnkowych! Sos czosnkowy często serwuję jako dodatek do potraw ugotowane na parze i w piekarniku, do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… No cóż, nie sposób wymienić wszystkich posiłków, z którymi się dobrze komponuje. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na domowy sos czosnkowy bez majonezu.

JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
– 2-3 ząbki czosnku
– łyżka soku z cytryny
– łyżka zimnej wody
– łyżka oliwy z oliwek
– świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić jogurtowy sos czosnkowy?

1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem.

 

DOMOWY MAJONEZ Z TOFU Z DODATKIEM CZOSNKU

Taki majonez można wykorzystać do np. do kanapek, sałatek i jako dip do warzyw. Inspirację zaczerpnęłam stąd.

Składniki:

– ok 250 g sera tofu (u mnie świeże, ale ponoć z wędzonym tofu też smakuje pysznie)
– 2 małe ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki soli
– sok z cytryny – do smaku
– miód – odrobina do smaku
– 5 łyżek oleju – u mnie oliwa z oliwek
– opcjonalnie – 2 łyżki gęstego jogurtu (dodaje nieco delikatności, ale jeśli ktoś chce uzyskać wegański majonez, niech pominie jogurt)

Jak zrobić domowy majonez z tofu?

1.Tofu, czosnek, sól, sok z cytryny, ksylitol, olej i jogurt zmiksować razem w blenderze na gładką masę.

 

Smacznego!