Fava – grecka pasta z grochu, jak hummus

Fava to to nazwa pochodzącej ze słonecznej Grecji pasty. Trochę przypomina w smaku hummus, ale jest jedna zasadnicza różnica – hummus jest robiony z ciecierzycy a fava z grochu. Zastosowanie favy jest wszechstronne – można maczać w niej warzywa, np. ogórki, papryki, marchewki, seler naciowy, smarować nią różnego rodzaju pieczywo, kotleciki, naleśniki, wytrawne placki itp.

Składniki:

– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 2 szklanki grochu wcześniej ugotowanego
– 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– pół łyżeczki papryki ostrej
– łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
– sól i pieprz do smaku

Przepis:
1. Cebulę posiekaj na drobne kawałki i zeszklij na maśle klarowanym/oleju kokosowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli, podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw do przestygnięcia.
2. Ugotowany groch, cebulę z czosnkiem, oliwę i sok z cytryny zblenduj na gładką masę tak, żeby nie zostały żadne grudki.
3. Dodaj paprykę ostrą, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.

Smacznego!

Fava - grecka pasta z grochu, jak hummus
Fava - grecka pasta z grochu, jak hummus

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski