Grillowane bakłażany faszerowane kremowym serkiem

Grillowany bakłażan smakuje obłędnie 🙂 Co ważne, można go przygotować na patelni grillowej i wcale nie trzeba rozpalać grilla :-). Kilka kawałków zjadłam wprost z patelni, z reszty zrobiłam nadziewane zawijasy.

Składniki:

– 1 bakłażan
– ok. 140 g twarogu
– kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– ok.  100 g wędzonego łososia
– dowolne warzywa (na zdjęciach widzicie wersję z  papryką, ale można dodać także np. suszone pomidory)
– oliwa z oliwek

Jak zrobić roladki?

1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 2-3 mm. Za pomocą pędzelka zwilżyć każdy kawałek bakłażana oliwą z oliwek i smażyć na rozgrzanej patelni – z jednej strony ok. 3 min, z drugiej nieco krócej. Zgrillowane bakłażany odstawić do ostygnięcia.
2. Przygotować nadzienie – twaróg rozdrobnić widelcem, dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego (do uzyskania kremowej gęstej masy) i starty na tarce czosnek.
3. Łososia i warzywa pokroić (najlepiej w paski).
4. Na kawałkach bakłażana (na całej jego powierzchni) umieścić nadzienie. Dodać łososia i inne dodatki i… zrolować – zaczynając od węższej części bakłażana 🙂

Smacznego!

Grillowane bakłażany

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski