Jabłecznik z mąki jaglanej

Składniki:

– szklanka mąki jaglanej
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 jabłka
– 4 jajka
– 3/4 szklanki ksylitolu
– pół kostki miękkiego masła

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200° C.
2. Zmiksować jajka z ksylitolem i masłem.
3. Dodać mąkę jaglaną i ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać.
4. Ciasto umieścić w formie (wysmarowanej masłem, posypanej mąką jaglaną).
5. Na wierzchu ciasta umieścić jabłka pokrojone w ósemki.
6. Ciasto wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180° C. Piec około 50 minut.

Smacznego!