Dlaczego warto jeść chili? Jak je ususzyć?

Papryczki chili – jedni kochają ich smak, inni nienawidzą. Ja nie jestem w stanie zjeść surowej papryczki prosto z krzaka, ale jestem fanką dodawania ususzonej sproszkowanej papryki do moich potraw.

Zanim jednak podzielę się z Wami tym, w jaki sposób ususzyłam nasze papryczki, kilka faktów świadczących o tym, że papryczki są nie tylko smaczne, ale i mega zdrowe:

  • Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny papryczki działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Ponadto kapsaicyna zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, dzięki czemu stabilizuje wysokość ciśnienia tętniczego.
  • Działa rozgrzewająco na organizm i wzmacnia układ krążenia. Regularne spożywanie chilli zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca czy udarów.
  • Papryczki chilli działają bakteriobójczo i wspomagają wydzielanie soków żołądkowych.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.

No dobrze. A jak zrobić sobie zapas papryczek na zimę? Należy je zasuszyć i zmielić 🙂 Ja użyłam do tego piekarnika i młynka do kawy.

Jak ususzyć chilli?

1. Rozgrzej piekarnik do 50°C.
2. Pokrój papryczki na kawałki o długości ok. 2 cm.
3. Pokrojone papryczki umieść na specjalnej blasze do suszenia i piecz w temperaturze 50°C przez około 5 godzin,
4, Wyciągnij papryki z piekarnika i ostudź je.
5, Zmiel w młynku do kawy lub dobrym blenderze.
6. Przesyp do słoiczków i ciesz się smakiem.

Smacznego!

Suszone chilli

Suszone chilli