Pamiętacie bezglutenowe pierniczki? Część z nich postanowiłam przystroić. Z pomocą przyszedł mi przepis na lukier z ksylitolu.
Wiem, wiem: klasyczny lukier robi się z cukru pudru, białek i wody. W swojej kuchni nie używam cukru, a nie miałam już jajek, więc spróbowałam zrobić lukier bez białek – z samego ksylitolu i wody. Wyszedł! 🙂 Na zdjęciach widzicie różowy lukier z dodatkiem odrobiny soku malinowego i brązowy lukier z dodatkiem karobu.
Składniki:
– ksylitol zmielony w młynku do kawy – ma powstać coś w stylu cukru pudru
– zimna woda lub sok malinowy
– opcjonalnie, w przypadku chęci uzyskania brązowego lukru: odrobina karobu, różowego – odrobina soku malinowego.
Jak zrobić lukier?
1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie razem utrzyj aż do uzyskania gęstej gładkiej jednolitej masy. Uważaj, żeby nie dodać zbyt dużo wody/soku, ponieważ wtedy lukier będzie zbyt rzadki.
2. Posmaruj ulubione ciastka, przystrój ulubionymi bakaliami i poczekaj ok 1,5 godziny, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Smacznego!