Jak zrobić lukier z ksylitolu?

Pamiętacie bezglutenowe pierniczki? Część z nich postanowiłam przystroić lukrem z ksylitolu i bakaliami. Oto efekty:

lukier z ksylitolu

Wiem, wiem: klasyczny lukier robi się z cukru pudru, białek i wody. W swojej kuchni nie używam cukru, a nie miałam już jajek, więc spróbowałam zrobić lukier bez białek – z samego ksylitolu i wody. Wyszedł! 🙂 Na zdjęciach widzicie różowy lukier z dodatkiem odrobiny soku malinowego i brązowy lukier z dodatkiem karobu.

Składniki:

– ksylitol zmielony w młynku do kawy – ma powstać coś w stylu cukru pudru
– zimna woda lub sok malinowy
– opcjonalnie, w przypadku chęci uzyskania brązowego lukru: odrobina karobu

Jak zrobić lukier?

1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie razem utrzyj aż do uzyskania gęstej gładkiej jednolitej masy. Uważaj, żeby nie dodać zbyt dużo wody/soku, ponieważ wtedy lukier będzie zbyt rzadki.
2. Posmaruj ulubione ciastka, przystrój ulubionymi bakaliami i poczekaj ok 1,5 godziny, aż masa całkowicie zgęstnieje.

Smacznego!