Jak zrobić w domu mąkę gryczaną?

Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera m.in. witaminy, potas, magnez, błonnik, kwas foliowy i rutynę. Powinni ją spożywać wszyscy ci, którzy chcą podnieść naturalną odporność swojego organizmu.

Mąka gryczana jest idealna do przyrządzania bezglutenowych ciast, naleśników, smażonych placuszków i racuchów. Mąkę oczywiście można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz na szczęście – coraz częściej także w supermarketach. Czasami kupuję większe ilości mąki gryczanej, ale na codzienne niewielkie potrzeby wystarczy nam mąka zrobiona samodzielnie 🙂

Jak zrobić mąkę gryczaną?

Nic prostszego! Wystarczy być w posiadaniu elektrycznego młynka do kawy i kaszy gryczanej. Kaszę należy wsypać do młynka i mielić aż do uzyskania drobnego proszku.