Domowy keczup z cukinii

Keczup jest świetnym dodatkiem do dań – pasuje do domowych kanapek, frytek, zapiekanek czy dań warzywnych.

Jednak sklepowy keczup często jest przepełniony niepotrzebnymi dodatkami i konserwantami, a także m.in. skrobią modyfikowaną, syropem glukozowo-fruktozowym, cukrem czy octem spirytusowym.

Czy można zrobić w domu zdrowy keczup bez cukru, bez octu spirytusowego i innych zbędnych składników? Jak najbardziej. Oto…

Keczup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii (po umyciu i wybraniu pestek)
  • 1000 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 6 marchewek
  • 600 g cebuli
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 5 płaskich łyżek soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu Cayenne

Jak zrobić domowy keczup z cukinii?

  1. Obraną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na minimum 4 godziny.
  2. Pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż na oleju.
  3. Pokrój w kostkę marchew. Jak cebula się zarumieni, dodaj do niej marchew.
  4. Po 4 godzinach dodaj do garnka z cebulą i marchewką cukinię wraz z wodą, która się z niej wydostała.
  5. Gotuj na niewielkim ogniu co najmniej 30 minut aż warzywa się rozgotują.
  6. Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, ksylitol, pieprz i pieprz Cayenne, gotuj kolejne 20 minut.
  7. Blenduj.
  8. Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.



Warzywa dyniowate 2017