Kokos: jak go otworzyć i zrobić wiórki kokosowe?

Orzechy kokosowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – zawierają całą gamę witamin (m.in. B2, B6, C i E), kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Do wiórków kokosowych dostępnych w sklepach dodaje się zwykle dwutlenek siarki, szkodliwy dla zdrowia konserwant. Dlaczego zatem samodzielnie ich nie zrobić? Przedstawiam krótką instrukcję, jak otworzyć orzech kokosowy i zrobić wiórki kokosowe.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że orzechy kokosowe muszą pokonać do Polski długą drogę. Zachęcam zatem, by na etapie robienia zakupów sprawdzić ich świeżość. W tym celu najlepiej potrząsnąć kokosem – jeśli usłyszymy charakterystyczne chlupanie – orzech nadaje się do jedzenia.

Jak otworzyć kokosa?

1. W miejscu kiełkowania kokosa znajdują się trzy niewielkie oczka ułożone w trójkąt. W dwóch z nich należy wywiercić otwory (najlepiej długim nożem lub korkociągiem). Należy zlać mleczko kokosowe do naczynia (można je także wypić bezpośrednio z kokosa – przez słomkę :-)).

2. Włóż orzech kokosowy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (mój grzał się ok 8 min. w temperaturze 160 st.C). Mleczko kokosowe jest bardzo trudne do wywabienia, ułuż więc kokosa na papierze do pieczenia (na wypadek gdyby z orzecha wydobywały się resztki mleczka).

3. Po rozgrzaniu orzech pęknie, więc ostrym nożem rozbierz go na części i wydłub miąższ.

4. Zetrzyj miąższ na wiórki przy pomocy ostrej tarki z drobnymi oczkami.