Jak otworzyć kokosa i zrobić wiórki kokosowe?

Orzechy kokosowe są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – zawierają całą gamę witamin (m.in. B2, B6, C i E), kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jak otworzyć kokosa, aby dostać się do tej skarbnicy zdrowia?

Do wiórków kokosowych dostępnych w sklepach dodaje się zwykle dwutlenek siarki, szkodliwy dla zdrowia konserwant. Dlaczego zatem samodzielnie ich nie zrobić? Przedstawiam krótką instrukcję obsługi orzecha kokosowego.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że orzechy kokosowe muszą pokonać do Polski długą drogę. Zachęcam zatem, by na etapie robienia zakupów sprawdzić ich świeżość. W tym celu najlepiej potrząsnąć kokosem – jeśli usłyszymy charakterystyczne chlupanie – orzech nadaje się do jedzenia.

Jak otworzyć kokosa?

Jak otworzyć kokosa?

1. W miejscu kiełkowania kokosa znajdują się trzy niewielkie oczka ułożone w trójkąt. W dwóch z nich należy wywiercić otwory (najlepiej długim nożem lub korkociągiem). Należy zlać mleczko kokosowe do naczynia (można je także wypić bezpośrednio z kokosa – przez słomkę :-)).

2. Włóż orzech kokosowy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (mój grzał się ok 8 min. w temperaturze 160 st.C). Mleczko kokosowe jest bardzo trudne do wywabienia, ułuż więc kokosa na papierze do pieczenia (na wypadek gdyby z orzecha wydobywały się resztki mleczka).

3. Po rozgrzaniu orzech pęknie, więc ostrym nożem rozbierz go na części i wydłub miąższ.

4. Zetrzyj miąższ na wiórki przy pomocy ostrej tarki z drobnymi oczkami.