Koktajl z selerem naciowym, awokado i ogórkiem

To zależy od dnia, ale generalnie smak selera naciowego nie jest moim ulubionym… Nie potrafię chrupać go jak zwykłą przekąskę. Niemniej z uwagi na jego wspaniałe właściwości dla zdrowia co jakiś czas przeprowadzam kulinarne eksperymenty z jego udziałem. Czasami jemy seler naciowy z hummusem lub sosem czosnkowym – w połączeniu z tak intensywnymi kompanami, smak selera nie jest tym dominującym. Pomyślałam, że podobnie może być w przypadku koktajlu – może zgubić się zmieszany z innymi składnikami. Po części tak się stało. Oczywiście seler był wyczuwalny w koktajlu, ale nie dominował – i o to chodzi. Na pewno ten koktajl nie stanie się moim ulubionym, ale poznaliśmy kolejny sposób na przemycenie go do naszej diety!

Składniki:

– 300 ml mleka roślinnego
– pół ogórka
– pół awokado
– 2 łodygi selera naciowego
– sól himalajska, pieprz do smaku

Przepis:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Dopraw do smaku.

Smacznego!