Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Są takie produkty, które mogłabym jeść na okrągło. W ostatnim czasie jestem zachwycona białą fasolą w różnych postaciach. Spróbujcie pasty w wariacji fasola + suszone pomidory. To połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia 🙂 Świetnie smakuje np. z marchewkami czy selerem naciowym.

Składniki:
– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli*
– 3 niewielkie cebule (po obraniu 100 g)
– 1 ząbek czosnku
– olej do smażenia cebuli i czosnku
– 7 suszonych pomidorów
– 7 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
– sól – do smaku
– ostra papryka – do smaku

* Ja miałam fasolę ugotowaną wcześniej. Jeśli nie masz – namocz przez co najmniej 12 godzin a następnie dokładnie przepłucz wodą i gotuj przez 60-90 minut. Jeśli ci się spieszy, możesz użyć także fasolę z puszki.

Przepis:
1. Cebule pokrój w półksiężyce, czosnek rozgnieć nożem. Podsmaż na odrobinie oleju (do uzyskania złotego koloru). Odstaw do przestygnięcia.
2. W blenderze zmiksuj na gładką masę fasolę, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory, oliwę z suszonych pomidorów, sól himalajską i przyprawy.
3. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

 

Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski