Pieczony łosoś z suszonymi pomidorami i imbirem

Składniki:

– 350 g łososia
– 4 suszone pomidory
– 3 łyżki masła klarowanego lub oleju (u mnie olej kokosowy)
– pół cytryny
– kilka plasterków imbiru
– 4 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– odrobina ususzonego rozmarynu

Przepis:

1. Zacznij od włączenia piekarnika. Nastaw go na 200°C (u mnie termoobieg).
2. Łososia opłucz i dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem. Jeśli to konieczne, pokrój na mniejsze kawałki.
3. Przygotuj dodatki: pokrój suszone pomidory i imbir (pomidory w drobną kostkę, imbir w cienkie plasterki), rozgnieć ząbki czosnku.
4. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Umieść w nim kawałki łososia.
5. Łososia natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu połóż drobno pokrojone suszone pomidory i plasterki cytryny. Obok ryby umieść rozgniecione ząbki czosnku (dodadzą potrawie fajny aromat i po upieczeniu będą chrupiące :-)), całość posyp odrobiną suszonego rozmarynu.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

Zjedz z czym lubisz 🙂

 

Pieczony łosoś z suszonymi pomidorami i imbirem