Quiche z mąki jaglanej

Składniki na kruche ciasto jaglane:

– 200 g zmielonej kaszy jaglanej, czyli mąki jaglanej
– pół kostki masła
– pół łyżeczki soli
– 1 jajko
– 2-3 łyżeczki zimnej wody

Składniki na farsz:

– 200 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
– 150 g mrożonego szpinaku
– 125 g mozarelli
– 1 mała cukinia
– pół cebuli
– 3 małe ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1/3 szklanki zimnej wody
– 2 łyżki oliwy do smażenia
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Mąkę jaglaną, masło, sól, jajko i wodę ugnieść na gładką masę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Cebulę pokroić w półksiężyce, cukinię w słupki, czosnek zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać i podsmażyć na oliwie. Po kilku minutach dodać mrożony szpinak, dokładnie wymieszać. Po zdjęciu z ognia dodać wędzonego łososia, wymieszać.
3. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie na tartę o średnicy około 27 cm. Ważne – jeśli ciasto klei się do wałka i nie można go rozwałkować trzeba po prostu rozłożyć je równomiernie w formie. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz.
4. Wszystko zalać jajkiem roztrzepanym z zimną wodą. Na wierzchu ułożyć mozarellę pokrojoną w plasterki. Doprawić solą i pieprzem.
5. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.