Rozgrzewająca energetyzująca kawa

O zdrowotnych właściwościach gotowanej kawy słyszałam już dawno, dawno temu, ale wcześniej nigdy nie miałam okazji jej spróbować. Do wczoraj :-). Wypowiedziałam walkę przeziębieniu i czytam właśnie książkę Stefanii Korżawskiej „Na odsiecz grypie” (więcej o książce – link). Autorka poleca taką kawę jako zbawienną dla zdrowia – rozgrzewającą organizm, wzmacniającą jelito grube i nerki. Co ważne, tak przyrządzona kawa nie powoduje niepokoju serca, nie wypłukuje witaminy B ani magnezu. Odrobinę ten przepis zmodyfikowałam i połączyłam z tym przepisem wg pięciu przemian. Kawa jest pyszna, doskonale rozgrzewa od środka i nie powoduje sensacji żołądkowych. Samo zdrowie, polecam!!!

Składniki:

– 2 łyżeczki naturalnej zmielonej kawy
– starty na tarce świeży imbir (plasterek ok. 1 cm)
– szczypta cynamonu
– łyżka miodu
– 1,5 szklanki wody
– mała szczypta soli lub pół kieliszka zimnej wody

Jak zrobić rozgrzewającą energetyczną kawę?

1. W garnuszku zagotuj 1,5 szklanki wody. Do gotującej wody dodaj cynamon. Odczekaj 30 sekund.
2. Dodaj imbir, odczekaj kolejne 30 sekund.
3. Dodaj małą szczyptę soli lub pół kieliszka zimnej wody, odczekaj chwilę.
4. Dodaj zmieloną kawę, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
5. Koniecznie dodaj miodu, wymieszaj.

rozgrzewajaca kawa