Sałatka z batatów, pieczarek i awokado

Bataty, czyli inaczej pataty lub słodkie ziemniaki nie są w Polsce zbyt popularne. A szkoda! Są niezwykle smaczne, delikatne i przede wszystkim bardzo zdrowe (zawierają m.in. duże ilości beta-karotenu, witaminy C, żelaza, potasu, manganu…). Zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety. Ja jestem nimi zachwycona 🙂

bataty

Do tego pieczarki, awokado, szczypiorek i sałatka gotowa!

Składniki:

– 3 bataty
– 12 pieczarek
– 1 awokado
– pęczek szczypiorku
– odrobina oleju kokosowego do zesmażenia pieczarek
– sól i pieprz do smaku

Sos:
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka octu balsamicznego
– opcjonalnie: łyżeczka miodu

Przepis:

1. Bataty dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę. Gotuj na parze przez około 25 minut.
2. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni na oleju kokosowym.
3. Awokado pokrój w kostkę i odstaw (nie wyrzucaj pestki – w jej towarzystwie awokado nie ciemnieje).
4. Drobno pokrój szczypiorek.
5. Zrób sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i ew. miód.
6. Wymieszaj wszystkie składniki.

Smacznego!

sałatka z batatów


Pieczarkowy Tydzień 2017