Sałatka z młodą pokrzywą, fetą i pomidorami

Mamy maj! Na łąkach aż roi się od pokrzyw. Pewnie dla większości z Was to chwasty, które nie kojarzą się zbyt przyjemnie – ze swędzeniem i bąblami na skórze. Zachęcam do zmiany sposobu myślenia i jedzenia pokrzyw, wszak mają zdrowotne właściwości. Pokrzywy zawierają całą gamę witamin (m.in. A, C, K, B2), mikro- i makroelementów (m.in. magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, jod, krzem i sód). Czyli – pokrzywa jest dobra na wszystko!

Przed wybraniem się na pokrzywobranie trzeba pamiętać o tym, żeby oprócz koszyka lub torby na listki, zabrać ze sobą także rękawiczki i nożyczki. Postarajcie się, żeby zbierać pokrzywę rosnącą z dala od miejskiego zgiełku. Polecam zbieranie jedynie najmłodszych (rosnących najwyżej) listków. Taką pokrzywę śmiało można jeść – jest smaczna i zdrowa, a po sparzeniu wrzątkiem nie parzy w język.

Więcej o cudownych właściwościach pokrzyw przeczytasz tutaj.

Składniki:

– 3 garście listków młodych pokrzyw
– mała główka sałaty lodowej
– 200 g sera feta
– 2 pomidory
– 2 małe ząbki czosnku
– kilka kropli soku z cytryny
– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

1. Listki pokrzywy sparzyć, odcedzić, posiekać i umieścić w misce.
2. Dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty.
4. Fetę pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystko dodać do miski.
5. Dodać sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku.

Smacznego!