Sałatka z młodych ziemniaków w mundurkach – idealna na lato

Klasyczna sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem cebuli, szczypiorku, ogórków kiszonych i majonezu (lub np. majonezu z tofu – link). Idealna na wiosenne i letnie imprezy na świeżym powietrzu – grille i ogniska 🙂 Sałatkę robiłam „na oko”, ciężko mi więc w przepisie podać dokładne proporcje… Zapraszam! Myślę, że proporcje nie są tu najważniejszy i każdy znajdzie swój smak.

Jeszcze jedno – wiem, że sałatka na poniższym zdjęciu wygląda jak ciapa, ale uwierzcie – daje radę 🙂Sałatka była przygotowywana na szybko a konsumowana na budowie (na stole zrobionym z pustaków). 🙂

Składniki:

– młode ziemniaki
– cebula
– szczypiorek
– ogórki kiszone
– majonez (np. wegański majonez z tofu)
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj w mundurkach (np. na parze).
2. Cebulę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki.
3. Gdy ziemniaki przestygną, połącz je z cebulą i ogórkami. Dodaj majonez, sól i pieprz.
4. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!