Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami

Bardzo lubię połączenie kaszy jaglanej i buraków – dzięki barwnikowi kasza nabiera bardzo przyjemnego dla oka różowego koloru. To doskonale komponuje się z soczystą zielenią rukoli.

Składniki:

– 2 duże garście rukoli
– 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ostudzonej)
– 2 niewielkie upieczone buraki*
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół łyżeczki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ksylitolu
– 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki miodu
– pół łyżeczki musztardy
– kilka kropli octu balsamicznego

*Dysponowałam upieczonymi już wcześniej burakami. Jeśli chcesz je upiec, polecam upiec więcej niż 2 :), bo są pyszne. Jak upiec buraki? Buraki piecze się w 180°C przez 40-90 minut (w zależności od wielkości buraków). Myje się je dokładnie, nakłuwa widelcem i piecze w łupinkach. Dopiero po upieczeniu się je obiera. W trakcie pieczenia możesz sprawdzać ich stan widelcem.