Sernikowe babeczki z mąką jaglaną

Składniki na babeczki:

– 5 jajek
– 0,5 kg twarogu
– skórka z 1/3 cytryny (wcześniej wyszorowanej i wyparzonej)
– 400 g jogurtu naturalnego
– 4 łyżki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
– ekstrakt z połowy laski wanilii
– 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej (mąki jaglanej)
– bakalie do dekoracji (u mnie płatki migdałowe)

Jak zrobić?

1. Piekarnik nagrzać do 200°C.
2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
3. Twaróg, żółtka, jogurt, ksylitol, wanilię i zmieloną kaszę zmiksować na gładką masę.
4. Dodać skórkę z cytryny. Do ubitych białek dodać masę serową, dokładnie wymieszać.
5. Masę przelać do papilotek umieszczonych w blaszanej formie na muffiny.
6. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
7. Serniczki polać polewą czekoladową lub kakaową – przykładowy przepis – tutaj. Przystroić bakaliami.

Smacznego!

  • gin

    Wyglądają niesamowicie kusząco 🙂