Smażone zielone pomidory

Od dwóch tygodni czekam aż pomidory na naszych krzaczkach dojrzeją… Niestety brak słońca im nie sprzyja…

Smażone zielone pomidory przez całe życie kojarzyły mi się jedynie z tytułem książki, której nie miałam okazji przeczytać. Zupełnie nie wiem skąd w mojej głowie wzięło się przeświadczenie, że tytułowe pomidory to jakiś sos z nich zrobiony…

Dzisiaj okazało się, że byłam w błędzie! Oczy otworzył mi jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych – pincake.blox.pl. Okazało się, że smażone zielone pomidory to coś, co raczej przypomina kotleciki w panierce. W tej wersji – bezglutenowe, z mąki z ciecierzycy. Musiałam spróbować 🙂 Oryginalny przepis – tu.

Zielone pomidory zawierają szkodliwą tomatynę, która jest neutralizowana podczas smażenia. Można więc je jeść bez obaw 🙂

Składniki:

– 3-4 niedojrzałe zielone pomidory
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki papryki ostrej
– tłuszcz do smażenia

Przepis:

1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plasterki o grubości około 0,3-0,5 cm.
2. Mąkę z ciecierzycy, wodę, oliwę i przyprawy dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
3. Maczaj pomidory w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Muszę się pochwalić, że wszystkie warzywa i zioła na poniższym talerzu pochodzą z mojego ogródka 😀

Smacznego!!!

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory