Tradycyjna pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to smakołyk, którym zajadałam się jako dziecko. W sieci jest bardzo dużo przepisów na unowocześnione wersje paschy – z kolorowymi galaretkami i z gotowego twarogu… Ja postawiłam na klasyczny, liczący wiele lat przepis mojej mamy. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez paschy. Sami się przekonajcie jaka jest pyszna 🙂

Składniki:

– 2 litry mleka krowiego 3,2
– 8 żółtek
– 500 g  śmietany  18%
– 200 g masła
– pół szklanki zmielonego w młynku ksylitolu
– 250 g różnych bakalii (u mnie orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone morele, figi, skórka starta z pomarańczy)

Przepis:

1. Żółtka roztrzep ze śmietaną. W tym czasie w garnku zagotuj mleko.
2. Do wrzącego mleka powoli dodaj żółtka roztrzepane ze śmietaną.
3. Całość gotuj na małym ogniu często mieszając. Poczekaj, aż w garnku zawartość oddzieli się na ser i serwatkę.
4. Zawartość garnka należy szybko ostudzić. W tym celu włożyłam garnek do zlewu napełnionego zimną wodą.
5. Na durszlaku umieść ligninę lub bawełnianą ściereczkę i odcedź ser. Ja na wszelki wypadek zostawiłam ser do odcedzenia na 9 godzin.
6. Masło zmiksuj ze zmielonym ksylitolem. Dodaj odcedzony ser i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.
8. Masę odstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!