Wegańskie prawie badam burfi

Inspirację do zrobienia dzisiejszego ciasta zaczerpnęłam z przepisu na badam burfi (stąd). Składniki użyte przeze mnie odbiegają jednak od tych tradycyjnie dodawanych do burfi – nie ma wśród nich mleka krowiego i cukru. W rolach głównych: migdały, woda, ksylitol i karob (lub kakao). Co ważne – do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik 🙂

Składniki:

– szklanka migdałów
– pół szklanki ksylitolu
– 1/3 szklanki wody
– 3 łyżeczki karobu (lub ciemnego kakao)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– sezam

Jak zrobić „prawie badam burfi”?

1. Migdały zalej wrzątkiem. Po ok. 20 minutach obierz je ze skórek.
2. Dokładnie zmiksuj migdały, wodę, ksylitol i karob. Ja użyłam blendera.
3. Rozgrzej patelnię i smaż powstałą masę. Co chwilę mieszaj, żeby nie dopuścić do jej przypalenia.
4. Po ok. 5 minutach dodaj olej kokosowy, cały czas mieszaj.
5. Po kilku minutach masa powinna być wystarczająco gęsta.
6. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym. Posyp sezamem. Po ok. 20 minutach pokrój „prawie burfi” w kwadraty.
7. Poczekaj do całkowitego ostygnięcia 🙂

 

wegańskie badam burfi