Wytrawne bezglutenowe babeczki

Składniki na kruche ciasto:

– 100 g mąki gryczanej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– 100 g masła
– 1 łyżeczka soli

Wypełnienie babeczek:

– pół cukinii
– 1 papryka
– 20 szt. pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte)
– ok. 300 g twardego sera żółtego
– do przystrojenia: oliwki lub pomidorki koktajlowe

Jak zrobić wytrawne bezglutenowe babeczki?

1. Mąki, masło, sól i jajko dokładnie zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Cukinię pokrój w słupki, paprykę w kostkę.
3. Ser zetrzyj na tarce. Podziel starty ser na dwie części. Jedna będzie potrzebna do zapiekania, druga do posypania już po upieczeniu.
4. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozłóż w każdej foremce, ponakłuwaj ciasto widelcem.
5. Do każdej foremki włóż cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe. Posyp startym serem.
6. Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.
7. Gdy babeczki ostygną, posyp je pozostałym startym żółtym serem i przystrój oliwkami lub pomidorkami.

Smacznego!

Wytrawne bezglutenowe babeczki

 

Wpis został opublikowany w kategorii: Przekąski