Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i figami. Jak ciasto!

Od kilku dni chciałam zrobić jaglaną zapiekankę z jabłkami i śliwkami. Niestety, od pomysłu do wykonania minęło tyle czasu, że zdążyliśmy zjeść wszystkie śliwki 🙂 Na szczęście w czeluściach moich szafek kuchennych znalazłam suszone figi, które złamały nieco smak jabłek.  Wszystko zapiekłam w blaszce do pieczenia chleba… Jaglana zapiekanka doskonale smakuje polana odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki:

– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 jajka
– 3 łyżki ksylitolu
– 4-5 jabłek
– łyżka oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
– 5 suszonych fig
– gęsty jogurt naturalny

Jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej?

1. Jabłka umyj i pokrój w cienkie plastry. Umieść je w rondlu, dodaj olej kokosowy i duś pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną, jajka i ksylitol. Masę umieść na blaszce (ja wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i dzięki temu łatwo mi było wyciągnąć z niej ciasto).
3. Figi pokrój w cienkie plastry.
4. Zdejmij z ognia mus z jabłek, dodaj do niego 3/4 pokrojonych fig. Dokładnie wymieszaj.
5. Mus jabłkowo-figowy umieść na jaglanym spodzie. Przystrój pozostałymi figami.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Wyjmij po ok. 15 minutach.
7. Przed podaniem polej odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.

zapiekana kasza jaglana