Dzisiaj będzie przepis na „śmieciowe jedzenie” 😉 Ale spokojnie… Pisząc „śmieciowe” nie mam na myśli tego, że zrobi z naszego układu trawiennego śmietnik. Raczej chodzi o to, że głównym składnikiem dzisiejszego ciasta jest coś, co często ląduje w koszu na śmieci lub w kompostowniku jako odpad po domowej produkcji soku marchwiowego. Oczywiście chodzi o pulpę pozostałą po wyciskaniu soku.
Co można zrobić z pulpy po wyciśnięciu soku? Można zrobić z niej np. pyszne bezglutenowe ciasto marchewkowe bez dodatku cukru.
Przepis jest niezwykle prosty. Jestem pewna, że od dziś nie wyrzucicie już marchewkowej pulpy.
Składniki:
- 4 szklanki wytłoczyn z soku z marchewki
- 3 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki niesiarkowanych rodzynek
- 1 szklanki pokrojonych suszonych śliwek
- opcjonalnie: 3/4 szklanki pestek słonecznika lub orzechów
Jak zrobić ciasto z odpadków?
- Wytłoczyny z marchewki, jajka, olej, skrobię ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę (opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek wody).
- Opcjonalnie dodaj pokrojone suszone śliwki, rodzynki i słonecznik/orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 1 godzinę.
- Ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą lub posypać zmielonym ksylitolem.
Smacznego!