Pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie? Oto bezglutenowe płatki śniadaniowe – do ich przygotowania wystarczy użyć przygotowanego wcześniej crunchy z płatków gryczanych, orzechów i suszonych owoców i całość zalać jogurtem naturalnym lub mlekiem (np. mlekiem kokosowym).
Wielokrotnie szukałam na sklepowych półkach musli czy crunchy bez dodatku cukru, ale nigdy takiego nie znalazłam. Postanowiłam zatem zakasać rękawy i zrobić domowe bezglutenowe crunchy 🙂
Składniki:
– 2 szklanki płatków gryczanych
– 1 szklanka suszonych moreli
– 0,5 szklanki suszonego mango
– 1 szklanka płatków migdałowych
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
– 3-4 łyżki miodu
Jak zrobić bezglutenowe gryczane crunchy?
1. Piekarnik rozgrzej do 150° C.
2. Orzechyuszone morele i mango posiekaj na mniejsze części.
3. Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
4. Przesyp zawartość miski na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
5. W równych odstępach ułóż na suchych składnikach olej kokosowy, całość równomiernie polej miodem.
6. Piecz w temperaturze 150° C około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
Smacznego!