Dzisiaj będzie o żurku. Mam wrażenie, że coraz więcej gospodyń i gospodarzy idzie na łatwiznę i kupuje zakwas na żurek w proszku. Ich skład czasem jest trochę przekombinowany… Oto np. skład żurku firmy Winiary:
Skład: Mąka żytnia 29,6%, mąka pszenna, mąka ryżowa, sól, mleko odtłuszczone w proszku, tłuszcz roślinny utwardzony, substancja wzmacniająca smak i zapach, cebula suszona 4,3%, aromaty, E330 Kwas cytrynowy, białka mleka, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, cukier, ekstrakt drożdżowy suszony, koncentrat czosnku, maltodekstryna. Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, selera i gorczycy.
Nie wiadomo co to dokładnie za “substancja wzmacniająca smak i zapach”, ale skoro nie napisali tego na opakowaniu przypuszczam, że chodzi o glutaminian sodu… 🙂 W dodatku są tam produkty, których staram się unikać, tj. mąka pszenna, utwardzony tłuszcz roślinny, cukier, ekstrakt drożdżowy. Wniosek – nigdy nie przyrządzę takiego żurku w domu…
A jaki przyrządzę? Taki, jaki pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Moja mama od lat robiła najlepszy żurek pod słońcem i wszyscy zastanawiali się w czym tkwi jego sekret. Zakwas używany przez moją mamę do żurku pochodzi z wody z ogórków kiszonych (mamo, mam nadzieję, że wybaczysz, że wyjawiłam tę tajemnicę :-)). Dodawała do niego mąkę żytnią razową, ale można zrobić także bezglutenowy żurek – z mąką z kaszy gryczanej.
!!! Trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie dodać zbyt dużo wody z ogórków – istnieje ryzyko, że powstanie zupa ogórkowa 🙂
Taki żurek nadaje się do jedzenia zarówno na co dzień, jak i od święta (np. podczas śniadania wielkanocnego).
Składniki:
– 35 dag wędzonej swojskiej kiełbasy
– 10 dag wędzonego boczku
– 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu
– 1,5 l wody
– 1,5 szklanki wody z ogórków
– 1,5 szklanki śmietany 18 %
– ziele angielskie (5 szt.)
– liście laurowe (5 szt.)
– kilka ziemniaków
– 1-2 ząbki czosnku
– majeranek, pieprz i sól do smaku
– czubata łyżka mąki gryczanej
Jak zrobić bezglutenowy żurek?
1. Zagotuj w czajniku 1,5 l wody.
2. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w talarki.
3. Wędzony boczek i kiełbasę podsmaż na tłuszczu w garnku. Gdy się zrumieni, dodaj do niego gorącą wodę, ziele angielskie, listki laurowe i surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj aż do miękkości ziemniaków.
4. Do miseczki wlej 1,5 szklanki wody z ogórków, 1,5 szklanki śmietany, mąkę gryczaną i szklankę wody z garnka z zupą. Dokładnie wymieszaj.
5. Zawartość miseczki wlej do garnka, zagotuj.
6. Na koniec dodaj starty na tarce czosnek, roztarty w dłoniach majeranek, sól i pieprz.