Co tu dużo mówić – jest to chyba przepis na najprostszy jaglany jabłecznik. Po prostu nie może się nie udać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i umieścić je w formie do pieczenia. Piec przez 40-45 minut – i gotowe 🙂
Przepis na bezglutenowy jaglany jabłecznik powstał w wyniku opróżniania zimowych zapasów przed końcem zimy. Przecież już niedługo Matka Natura obdarzy nas całą gamą różnorodnych owoców i warzyw! Tak więc moje postanowienie na najbliższy czas to zrobienie użytku z ubiegłorocznych zbiorów. Muszę zrobić miejsce na nowe zapasy.
Jako pierwszy wpadł mi w ręce słoik z przepysznym musem jabłkowym. Po dodaniu mąki migdałowej, jaglanej i kilku innych specyfików, powstało przepyszne wilgotne ciasto. Brakuje mi w nim jedynie rodzynek i orzechowego akcentu – kiedy będę robić to ciasto następnym razem, na pewno dodam szklankę posiekanych migdałów lub innych orzechów. Umieszczam je w przepisie 🙂
Składniki:
– 1 szklanka mąki jaglanej
– 1 szklanka mąki migdałowej (zmielone migdały)
– 1 szklanka posiekanych migdałów lub innych orzechów
– 4 jajka
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szklanki musu jabłkowego
– opcjonalnie : ksylitol lub inna substancja słodząca
– opcjonalnie: rodzynki
Jak zrobić chlebek migdałowo-jaglano-jabłkowy?
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i umieść w blaszce, np. takiej do wypieku chleba.
2. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C.
Smacznego!