Pamiętacie przepis na chrupki z ciecierzycy? Można je jeść zamiast czipsów czy popcornu, ale także dodawać do zup i sałatek. Oto przepis na pyszną i zdrową sałatkę z chrupiącą ciecierzycą, kozim serem i rukolą.
Składniki:
– 6 garści umytej rukoli
– ok. 60 g sera koziego
– ok. 3/4 szklanki chrupiącej ciecierzycy z tego przepisu
– 2 małe ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– odrobina soku z cytryny
Jak zrobić?
1. Umytą rukolę umieścić w misce, dodać starty na tarce czosnek.
2. Kozi ser pokroić w cienkie plastry. 3/4 plasterków dodać do rukoli z czosnkiem, resztę zostawić do przystrojenia.
3. Do miski dodać pół szklanki chrupiącej ciecierzycy, resztę zostawić do przystrojenia.
4. Do sałatki dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
5. Przystroić odłożonymi wcześniej kozim serem i ciecierzycą.
Smacznego!