Ciasteczka bezglutenowe batatowo-kokosowe

Postanowiłam sprawdzić czy pieczone bataty mogą zastąpić w wypiekach jajka. Mogą! Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść różne dania z wykorzystaniem pieczonych marchewek, buraków i batatów właśnie. Robię tak, że jednorazowo piekę te wszystkie warzywa a potem korzystam z nich przez 2-3 dni – wykorzystuję je do past, sałatek itp. Bardzo polecam takie rozwiązanie, dzięki temu mniej czasu spędzam na przygotowywaniu posiłków, bo wyciągam z lodówki już przetworzony, a nie surowy produkt.

Wracając do ciasteczek – są bardzo miękkie i wilgotne, trochę przypominają w smaku ciasto biszkoptowe. Dodatek puree z pieczonych batatów sprawia, że nie trzeba dodać do nich dużych ilości ksylitolu, żeby były słodkie. Ich dodatkowym plusem jest to, że są niezwykle szybkie w przygotowaniu (pod warunkiem, że macie już wcześniej upieczone bataty)…

Z przepisu wyszła cała blaszka ciastek (około 35 sztuk).

Składniki:

– 3/4 szklanki mąki jaglanej
– 3/4 szklanki mąki amarantusowej
– 1/3 szklanki mąki gryczanej
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
– 1/3 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1/3 szklanki oleju
– 2-3 upieczone i obrane ze skórki bataty (ok. 315 g) *

* Jeśli nie masz upieczonych batatów, jak je upiec? Dokładnie umyj bataty. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i wstaw na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do około 200°C (termoobieg). Piecz około 30-40 minut.

Przepis:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg).
2. Przygotuj puree z batatów: upieczone i obrane ze skórki bataty zmiksuj na gładką masę.
3. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąki, sodę, sól, wiórki kokosowe oraz ksylitol.
4. Powoli dodaj olej i puree z batatów. Dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto będzie się kleić, więc najlepszym sposobem na uformowanie ciasteczek będzie porcjowanie niewielkich kuleczek i dociskanie ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Będzie to dużo łatwiejsze gdy będziesz mieć zwilżone wodą dłonie. Ciasteczka możesz przyozdobić serduszkiem (zrobisz je przy pomocy wykałaczki).
6. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *