Świetna propozycja na bezglutenowe i pożywne śniadanie. W dodatku zdrowe! Dzięki swoim właściwościom kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza mu wielu niezbędnych witamin.
Składniki:
– ok. 2,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
– cynamon – ile kto lubi (ja dałam płaską łyżeczkę sproszkowanego cynamonu)
– trzy garście migdałów (najlepiej namoczonych wcześniej przez co najmniej 30 minut)
– 4 łyżki wyłuskanych pestek dyni (najlepiej namoczonych wcześniej przez co najmniej 30 minut)
– do smaku: coś słodkiego – np. steria, ksylitol, miód, syrop
– szczypta soli
– łyżka oleju do podsmażenia kaszy
Przepis:
1. Migdały podprażyć na suchej patelni i przesypać do głębokiej miski.
2. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju ugotowaną kaszę jaglaną.
3. Do kaszy dodać cynamon i szczyptę soli. Dosłodzić w miarę potrzeby.
4. Przesypać do miski z podprażonymi migdałami, pestkami i siemieniem.
Smacznego!
Jeśli interesuje Cię więcej przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej – kliknij tutaj.